Belasting, toeslagen en hypotheken.

Belasting Hypotheek

Alles over belasting, toeslagen en hypotheken

Belasting, toeslagen en hypotheken.
Belasting, toeslagen en hypotheken.
 
Belasting Hypotheek
 
Inkomstenbelasting
- Box 1
-
Box 2
-
Box 3
-
Aftrekposten
-
Belastingschijven
-
Belasting terugvragen
- Overdrachtsbelasting
 
 
Hypotheken
- Hypotheekvormen
-
Hypotheekrente
-
Huis kopen en kosten

Verzekeringen

Toeslagen
- Zorgtoeslag
-
Huurtoeslag
-
Kinderopvang
-
Kindgebonden budget


 

Hypotheek tips


 
 
Hypotheekrenteaftrek
Voor de lineaire of annuïteitenhypotheek zijn de rentetarieven gunstiger. U vermijdt op deze manier de kosten die met de belegging- of spaarverzekeringen gepaard gaan. Bovendien is een hypotheek zonder spaarpolis flexibeler, omdat men niet aan allerlei fiscale voorwaarden hoeft te voldoen. Bij de lineaire of annuïteitenhypotheek daalt de renteaftrek in de tijd.

Gezien de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, lijkt dat nauwelijks bezwaarlijk. De aftrek van de hypotheekrente in Nederland moet volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geleidelijk worden afgeschaft. Het is duidelijk dat een hypotheekadviseur niet snel een hypotheek zonder polis zal adviseren. Als men voor een ouderwetse hypotheekvorm kiest zal het in de regel verstandig zijn een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
 
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaalt men in het begin voornamelijk alleen rente; de aflossing gaat erg langzaam. Zo heeft men bij een een looptijd van 30 jaar een rente van 4% na 10 jaar nog ongeveer 80% van de renteaftrek bij het begin.

Afhankelijk van de rentevisie kan het zinvol zijn de hypotheek over te sluiten dan wel de rentevaste periode te verlengen. Verder kan worden getoetst of het passend is de hypotheek aflossingsvrij te maken. 
 
 
 
Kapitaalverzekering en risicodekking
In de praktijk wordt wel geadviseerd om voor de kapitaalverzekering minimale risicodekking te nemen. Het overlijdensrisico wordt dan gedekt door middel van een losse risicoverzekering in box 3. Hierdoor vermijdt men het risico dat overlijden tot verlies van renteaftrek leidt.

Nadat de periode van 30 jaar is verstreken (voor oude gevallen te rekenen vanaf 1-1-2001), vervalt de renteaftrek. Als het hypotheekbedrag wordt verhoogd, bijvoorbeeld naar aanleiding van verhuizing of verbouwing, dient de hypotheek gesplitst te worden getoetst aan de termijn van 30 jaar. Voor de aanvullende lening begint een nieuwe termijn van 30 jaar te lopen. Het is overigens zeer de vraag of over 30 jaar de fiscale aftrek voor hypotheekrente nog bestaat. 
 
>> hypotheek tips
 
 
Belasting, toeslagen, hypotheken en belastingaangifte
Home | Contact | Sitemap | Partners | Belastingadvies
Belasting, toeslagen en hypotheken.